Karoliina Sormunen

Olen päässyt tekemään muutamia ylioppilaskuvauksia viime vuosina. Tuleva kevät toivottavasti ei ole poikkeus, vaan pääsen taas ikuistamaan nuorten iloa ja helpotusta taivalletusta matkasta, kun valkolakin saa painaa taas päähän. Listaan myöhemmin muutaman paikan minne suunnistaisin kuvaamaan ylioppilaskuvauksia tulevana keväänä Jyväskylässä

Miksi ylioppilaskuvaus kannattaa ulkoistaa ammattilaiselle?

Kun ylioppilasjuhlat voivat kustantaa perheille paljon ja helpoimmalta tuntuisi vain jättää kuvaus juhlapäivän iltaan, suosittelen kuvauksen ulkoistamista perheen ulkopuoliselle kuvaajalle. Muutama hyvä seikka löytyy alta.

Monipuolisemmat kuvat

Vaikka nykypäivänä kaikista kännykköistä löytyy kamerat ja varsinkin kalliimpien lippulaivatuotteiden kameroiden värintoistot ja hämäräkuvausovat erinomaista luokkaa, ei kamerat kuitenkaan tuo monipuolista optiikkaa kuvauksiin. Tämä on ammattikuvaajan palkkaamisen ehdoton hyöty: kännykkäkameralla ei oikein saa kuin yhdentyyppisiä kuvia kun käytössä on vain yksipuolinen optiikka, mutta ammattikuvaajalta löytyy erilaisia ”zoomeja” joten kuvistakin tulee erilaisia.

Panostus kuvaukseen

Ulkopuolisen kanssa kuvaukseen panostaa ihan eri tavalla. Jos päivänsankari lähtee pitkän päivän päätteeksi vielä hyttysten keskelle metsään kuvaamaan kuvia vanhemman kanssa ja kaikki osapuolet ovat väsyneitä, kuvaushetkestä tulee helposti ”joo joo otetaan nyt vaan nää kuvat” -tyyppinen pikainen rykäisy ja pahimmassa tapauksessa päivän väsymys painaa päälle aiheuttaen riitaa. Perheen ulkopuolisen kuvaajan kanssa ei pääse henkilökohtaiset kemiat roihauttamaan kuvaushetkeä vaan vanhemmat saavat keskittyä omiin toimiinsa ja kuvattava täysin kuvaushetkeen.

Kuvauksen jakaminen kaverin kanssa

Ja vaikka kuvauksen hinta voi tuntua kalliilta, miksi sitä ei tekisi kaverin kanssa ja sitä kautta lieventäisi kustannusta? Koska lukion aikana eri kursseilla on tullut istuttua yleensä hyvän kaverin tai kaveriporukan kanssa, olisi mielestäni erittäin hauska ajatus myös päästä jakamaan kuvaus. Kuvissa voi revitellä eri tavalla tutun porukan kanssa.

Tarvitsetko ylioppilaskuvaajaa Jyväskylän seudulla? Ota yhteyttä!

Käyn seuraavaksi muutamat omat suosikkikuvauslokaatiot Jyväskylän seudulla ylioppilaskuvauksia ajatellen.

perhevalokuva

Keltinmäen alppiruusupuisto

Mikäli jyväskyläläinen ylioppilas tai ammattiinvalmistunut malttaa odottaa kiitoskorttikuvausten kanssa viikon tai pari juhlan jälkeen, pääsevät Keltinmäen alppiruusupuiston kukat parhaimpaan loistoonsa. Alppiruusut eivät oman kokemukseni mukaan ole vielä toukokuun puolella kukassa, mutta toki kevään eteneminen vaikuttaa kukinta-ajankohtaan paljon. Ylioppilaskuvauksia en alppiruusupuistossa ole vielä ylioppilaskuvauksia tehnyt, mutta näitä odotan kovasti!

Kuokkalan omenapuutarha

Kuokkalan omenapuutarhan kanssa saa kuvausajankohdan kanssa olla tarkka. Huonon kelin kanssa voi kauniit omenapuidenkukat olla pois parhaasta kukastaan, jo muutaman päivän myöhästymisen kanssa. Kuitenkin puita on runsaasti ja kauniissa riveissä, eli useampaa väritystä kuvien taustalle on saatavilla.

Myös omenapuutarhan läheisyydestä löytyy Survon kartanon pihapiiri, pientä siltaa ja polkuja ja näitä paikkoja läpikäymällä saadaan mukavaa vaihtelua kuviin. Esimerkkeinä Jaakon kanssa otetut yliopilaskuvat parin vuoden takaa.

Sulkurannan siirtolapuutarhan ympäristö

Mikäli kuviin halutaan rauhallista vaaleaa tunnelmaa, suuntaisin Kuokkalassa Sulkurannan siirtolapuutarhan ympäristöön. Varsinkin ilta-auringossa saa kuviin kauniit sävyt ja myös tummat terijoensalavat ympäristössä antavat mukavaa kontrastia kuviin. Esimerkkeinä Islan 3-vuotiskuvat muutaman vuoden takaa.

Korkeakoski / Mattilanniemi

Tässäpä yksi kuvauspaikka, jota olen useammin miettinyt jo että pitäisi hyödyntää ja käyttää. Keväällä Korkeakosken vesi virtaa sulamisvesien myötä reippaasti ja näyttävä vesiputous on varmasti erottuva tausta kuviin. Hurjimmat kuvattavat voivat käydä seisomaan keskelle putousta – todennäköisesti symmetrisen tausta saamiseksi kuvaan tämä vaatii myös valokuvaajalta hieman kastautumista koskeen.

Mattilanniemen alue Korkeakosken lähistöllä tarjoaa myös monipuolisia ympäristöjä. Pihlajoita rivissä, pientä siltaa, isompaa siltaa, hiekkarantaa ja käytöstä poisotetun yliopistorakennuksen takapihalla on kaunis kivetty väylä. Esimerkiksi tunnin kuvaukseen ehtisi monta erilaista kuvaa jo sisällyttämään siirtymisineen.

Mikäli vielä olet keväälle vailla ylioppilaskuvaajaa, ota yhteyttä! Kuvaan Muuramen ja Jyväskylän alueilla.