Karoliina Sormunen

Hakukoneoptimointi (eli lyhyemminn SEO) saattaa kuulostaa monimutkaiselta ja aikaa vievältä, mutta todellisuudessa pienillä teoilla on suuri vaikutus. Jos ajatus SEO:sta tuntuu ylivoimaiselta tai monimutkaiselta, tämä opas on sinulle. Listasin alle viisi helppoa askelta, joiden avulla pääset alkuun hakukoneoptimoinnissa ilman teknistä osaamista.

1. Aloita hakukoneoptimointi avainsanojen tutkimisella

Avainsanat ovat sanoja ja lauseita, joita ihmiset kirjoittavat hakukoneeseen etsiessään tietoa. Valitsemalla oikeat avainsanat voit varmistaa, että sivustosi löytyy hakutuloksista juuri oikeille kohderyhmille.

Miten kannattaa toimia avainsanojen kanssa:

  • Kirjoita ylös aiheesi ydin. Esimerkiksi, jos myyt itsetehtyjä koiranleluja, aiheesi voi olla “itse tehdyt koiranlelut”.
  • Käytä ilmaisia työkaluja. Oma suosikkini ilmaisten hakukoneoptimoinnin työkalujen pakista nykyään on Ubersuggest , syötä sinne sivustosi löytääksesi aiheeseesi liittyviä avainsanoja ja muita ilmaisia seo-vinkkejä.
  • Valitse avainsanoja, joilla on matala kilpailu mutta korkea hakumäärä. Näin saat paremmat mahdollisuudet sijoittua hakutuloksissa. Ubersuggestista löydät näkyvät tähän.

2. Optimoi sivusi otsikko ja metakuvaus

Sivun otsikko (title tag, joka siis mm. näkyy välilehdellä) ja metakuvaus ovat ensimmäiset asiat, joita käyttäjät näkevät hakutuloksissa. Hyvin optimoidut otsikot ja kuvaukset parantavat klikkausprosenttiasi.

Miten voit toimia optimoidaksesi:

  • Sisällytä tärkein avainsana otsikkoon. Esimerkiksi: “Itsetehdyt koiranlelut – aitoa käsityötä Suomesta”.
  • Kirjoita houkutteleva metakuvaus (max. 160 merkkiä). Esimerkiksi: “Hyväksi haukutut ja laadukkaat koiranlelut, jotka kestää. Valitse laajasta valikoimasta sopivin! “
  • Tarkista sivun SEO-statistiikkaa ilmaisilla laajennuksilla, kuten Yoast SEO (WordPress-sivustoille).

3. Paranna sivustosi sisällön laatua

Hakukoneet suosivat hyödyllistä ja helposti luettavaa sisältöä. Panosta siis artikkeleihin ja teksteihin, jotka vastaavat asiakkaidesi kysymyksiin ja antavat ratkaisuja heti.

Miten tuottaa hyvää sisältöä sivustolle:

  • Tee listoja, vinkkejä ja oppaita. Esimerkiksi: “5 erilaista materiaalia koiranleluissa esittelyssä”.
  • Käytä sopivasti väliotsikoita (H2, H3) ja jaa teksti pieniin osiin, jotta se on helppolukuista.
  • Sisällytä avainsanoja luonnollisesti, mutta vältä niiden liiallista toistoa.
  • Lisää kuvia tai videoita, jotka tukevat tekstiä ja parantavat lukukokemusta. Muista muokata kuville kunnolliset tiedostonimet!

4. Varmista sivuston tekninen toimivuus

Hakukoneet arvostavat hyvin toimivia ja käyttäjäystävällisiä sivustoja. Pienet tekniset parannukset voivat vaikuttaa positiivisesti näkyvyyteesi.

Miten kannattaa toimia, jotta sivusto toimii teknisesti oikein:

  • Tarkista sivustosi latausnopeus. Käytä PageSpeed Insights -työkalua ja seuraa sen parannusehdotuksia.
  • Varmista, että sivustosi toimii mobiililaitteilla. Google arvostaa mobiiliystävällisiä sivuja, koska suuri osa liikenteestä tulee mobiilista.
  • Tarkista sivuston turvallisuus. Varmista, että sivustosi käyttää HTTPS-yhteyttä. Useimmat webhotellit tarjoavat ilmaisen SSL-sertifikaatin.

5. Hävyttömän tehokas hakukoneoptimoinnin boostaaja: Lisää sisäisiä linkkejä

Sisäiset linkit auttavat sekä käyttäjiä että hakukoneita löytämään ja navigoimaan sivustollasi. Ne myös jakavat “SEO-arvoa” eri sivujen välillä. Tämä on mielestäni toimenpide, josta ei puhuta liiaksi!

Miten laitetaan sisäiset linkit kuntoon:

  • Linkitä relevantteihin artikkeleihin. Jos sinulla on artikkeli “Koiranlelujen sitomisen alkeet”, se kannattaa linkittää “Kaikki koiranlelut” -sivulla, jossa esittelet koiranleluvalikoimaasi.
  • Käytä selkeitä ankkuritekstejä. Esimerkiksi: “Lue lisää koiranlelujen valmistuksesta” toimii paremmin kuin “Klikkaa tästä”.
  • Pidä sivuston lukijan kokemus mielessä. Varmista, että linkit oikeasti auttavat käyttäjää löytämään lisää tietoa.

Näiden viiden askeleen avulla voit ottaa ensimmäiset konkreettiset askeleet hakukoneoptimoinnissa. Ei kannata unohtaa, että SEO on jatkuva prosessi, mutta pienillä muutoksilla on kumuloituvasti vaikutus. Kun olet tehnyt nämä perusasiat ja toistat näitä, sinulla on hyvä pohja sivustosi hakukoneoptimoinnin tekemiselle. Kun kokemusta hakukoneoptimoinnista karttuu lisää, seuraavaksi voit siirtyä syventymään esimerkiksi linkkien hankintaan tai syvällisempään avainsanatutkimukseen.

Mutta, jos haluat ulkoistaa hakukoneoptimoinnin, ota yhteyttä!