Karoliina Sormunen

Tammikuun alussa näin Facebookissa mainoksen, joka tarttui silmään. Emmi Minkkinen, joka on kuvannut esimerkiksi minun odotuskuvani ja esikoisen newborn- ja yksivuotiskuvat, järjestäisi helmikuussa newborn-kuvaustyöpajan. Katsoin pikaisesti kalenterini ja varasin itselleni paikan. Kouluttautuminen kuvauksen suhteen on ollut itselleni aina jotenkin vähän vaikea rasti, mutta nyt oli sellainen työpaja tiedossa, että en empinyt hetkeäkään!

Newborn-valokuvaus on kasvattanut suosiotaan viime vuosina vanhemmille tapana taltioida vastasyntyneen ensimmäisiä päiviä. Newborn-kuvaus tapahtuu yleensä vauvan ensimmäisten elinviikkojen aikana, usein ensimmäisten 14 päivän aikana. Tämä siksi, koska vastasyntyneet ovat silloin hyvin unisia ja käpertyvät vielä luonnollisesti siihen asentoon jossa olivat kohdussa kasvaessaan, mikä helpottaa söpöjen asentojen ja unien vangitsemista.

Lue lisää: Pieni opas vanhemmille newborn-kuvaukseen

Sunnuntaina 20.2. pääsin neljän muun valokuvaajan kanssa oppimaan Emmin johdolla newborn-kuvausta. Entuudestaan olen päässyt kuvaamaan sukulaisten ja tuttujen vauvoja, mutta olen pyrkinyt opettelemaan myös valokuvaamiseen ajatuksen ettei koskaan ole valmis ja sen takia kouluttautuminen kannattaa aina.

Tarjolla kuvattavana päivän aikana oli kaksi vauvaa, jotka olivat noin viikon ikäisiä. Hurjan pieniä silti! Ensimmäisenä aamupäivällä kuvattiin tyttövauva vaaleammalla setillä, ja iltapäivällä studiolle saapui poikavauva, jonka kanssa kuvattiin värikkäämpää ja tummempaa settiä.

Kuvattu Emmi Minkkisen newborn-kuvaustyöpajassa

Päivän suurin anti oli erilaisten wräppäysten ja beanbagin kanssa työskentelyn näkeminen. Tärkeitä oppeja newborn-kuvauksen kannalta myös sai editointiin, sommitteluun ja vauvan pukemiseen sekä värien valintaan. Vauvakuvaus on materiaa täynnä – erilaisia kankaita, vilttejä, pantoja ja wräppejä kannattaisi hankkia jotta kuvausmahdollisuudet ovat monipuoliset, mutta pienelläkin määrällä pystyy aloittamaan.

Turvallisuus newborn kuvauksessa

Puhuimme kuvaajaporukalla myös turvallisuudesta. On tärkeää valita ammattitaitoinen valokuvaaja, joka on tottunut vastasyntyneiden valokuvaamiseen. Kokenut valokuvaaja osaa käsitellä ja asetella vauvan turvallisesti kuvattavaksi, ja kokeneella kuvaajalla on tekniset taidot tuottaa korkealaatuisia kuvia, joita perhe säilyttää sittemmin vuosia. Kaiken kaikkiaan vastasyntyneen valokuvaus on kaunis tapa juhlistaa uuden elämän syntymistä ja vangita vauvan ensimmäisten päivien erityisiä hetkiä.

Kuvattu Emmi Minkkisen newborn-työpajassa

Kiva oli päästä myös turisemaan ja vaihtemaan ajatuksia kuvaajakollegoiden kanssa kaluston suhteen, asiakkuuksista sekä omista rajoitteista ja niiden purkamisesta. Päivä oli antoisa ja antoi niin hurjasti lisää innostusta omaan tekemiseen, kiitos Emmille!

Löytyykö vauva perheestäsi keväällä?

Jos perheeseesi on syntymässä lähiaikoina vauva, ota yhteyttä, suunnitellaan kuvaushetki teille! 🥰