Karoliina Sormunen

Olen päässyt tekemään erilaisia häävalokuvauksia, kun olen saanut toimia hääkuvaajana Jyväskylän ja Kuopion seudulla enimmäkseen. Kontaktointeja on tullut morsiamilta useita kymmeniä, mutta olen huomannut, että viestittelyssä ei ole mielestäni ollut tärkeitä asioita kysyttynä. Tässä kirjoituksessa kerron, mitä asiakkaan tulisi kysyä hääkuvaajaa etsiessään aina ennen nimen kirjoittamista sopimukseen.

1. Miten kauan olet toiminut häävalokuvaajana?

Kokenut valokuvaaja todennäköisesti pystyy taltioimaan tärkeän päivänne juuri oikealla tavalla. Vaikka valokuvaajalla olisi runsaasti kokemusta tapahtumavalokuvauksesta, hänellä ei ole välttämättä tietyistä hääpäivän tapahtumista hyvää kokemuksen tuomaa näkemystä, mitkä sommitelmat tai lokaatiot toimii kuvissa ja mitkä ei.

Kuitenkin kokenut tapahtumavalokuvaaja, joka ei ole kuvannut yhtään häitä, on todennäköisesti parempi vaihtoehto kuvaajaksi kuin kokenemattomampi häävalokuvaaja. Kannattaa myös katsoa, löytyykö kuvaajien sosiaalisista medioista asiakkaiden jakamaa kuvasisältöä, jotta saat paremman kokonaiskuvan kuvaajan taidoista.

Lue myös: Näin teet hyvän tarjouspyynnön

2. Minkälaisia kuvia olet ottanut <kuvauspaikka> kaltaisessa miljöössä? Onko sinulla esittää esimerkkigalleriaa vastaavasta paikasta?

Kuvat puhuvat enemmän kuin tuhat sanaa. Jotta voit varmistua valokuvaajan lopputuloksesta teidän tärkeimpänä päivänä, kerro rohkeasti minkälaisessa tilassa teillä juhlitaan ja pyydä valokuvaajalta esimerkkikuvia tai jopa kokonaisia gallerioita nähtäväksi samanlaisista tiloista tai miljöistä.

Sosiaalisten medioiden alustat esittelevät vain kuvaajien parhaita otoksiaan, joten esimerkkigalleroiden näkeminen voi olla viimeinen puolto tai hylkäys valitessa häävalokuvaajaa.

3. Minkälainen persoona olet ja minkälaista on kuvaustyöskentelysi?

Hyvä valokuvaaja saa kuvattavan rentoutumaan. Se on omasta mielestäni lähtökohta onnistuneille hääkuville, kun hääpari voi keskittyä täysin toisiinsa, ilman että kuvaaja laukoo omituisia vitsejään tai kulkee aivan hääparin iholla hääjuhlan tärkeimmissä tapahtumissa.

Jos kuvaaja ei tarjoa tapaamista kasvokkainennen tärkeää juhlapäiväänne, varmista vähintään että soitatte toistenne kanssa Skype- tms. puhelun ja pääsette tutustumaan toisiinne.

Toivottavasti hääkuvaajanne kertoo myös näistä asioista

Sen jälkeen, kun olette hääkuvaajanne valinneet, teillä on todennäköisesti selkeänä ajatus kuvaajan tyylistä ja persoonasta. Tämän jälkeen kannattaa varmistaa että teillä on selkeä tieto, että pystyttekö toivomaan tietyntyyppisiä kuvia, mitä kuvaajan hääkuvauspakettiin kuuluu ja minkälaisella aikataululla saatte kuvat juhlien jälkeen.

Kun olette varmoja, että haluatte tietyn kuvaajan, pyytäkää sopimus ja sopikaa maksuaikataulusta. Iloa päiväänne!

Onko häät tulossa Jyväskylän tai Kuopion alueella? Ota yhteyttä ja kysy tarjoukseni!

Monia hääkuvaajia löydät myös Valokuvaajat.fi -palvelusta.

Karoliina